Početna / Вести

Како ради генератор

Како ради генератор

Преглед садржаја

Када нема приступа главној електричној мрежи или током кризе, генератори су неопходни за снабдевање резервном енергијом. Ови поуздани уређаји се често користе у кућама, на радним местима и предузећима како би се гарантовало стално снабдевање електричном енергијом. Али да ли сте икада размишљали о механизму генератора? Овај чланак ће испитати унутрашње операције генератора и објаснити како он функционише.

Шта је генератор?

Генератор, често познат као електрични генератор, је уређај који претвара механичку енергију у електричну енергију. Састоји се од више компоненти које раде заједно да би произвеле електричну енергију. Када је примарно напајање искључено или недоступно, генератори се праве да нуде привремену или преносиву електричну енергију.

Различити типови генератора

Инвертерски генератори и конвенционални генератори су две главне категорије генератора.

Стандардни генератори

Конвенционални генератор је најпопуларнији тип. Састоје се од мотора, алтернатора, регулатора напона и система за гориво. Бензин, дизел, ТНГ или природни гас су само нека од горива која се могу користити за напајање ових генератора.

Генератори претварача

Инвертерски генератори су напреднији и ефикаснији тип генератора. Они користе електронска кола за претварање генерисане енергије у чистији и стабилнији облик. Инвертерски генератори су познати по свом тихом раду и ефикасности горива, што их чини идеалним за камповање, догађаје на отвореном и осетљиве електронске уређаје.

8 основних компоненти генератора

делови генератора

Модерни електрични генератори могу се разликовати по величини и примени, али њихов унутрашњи рад је генерално исти. Основне компоненте електричног генератора укључују:

  • Рам: Оквир садржи и подржава компоненте генератора. Омогућава људима да безбедно рукују генератором и штити га од оштећења.
  • Мотор: Срце генератора који куца је његов мотор, који претвара гориво у механичку енергију. Бензин, дизел, пропан или природни гас могу се користити за напајање различитих типова генератора.
  • Алтернатор: Алтернатор је одговоран за претварање механичке енергије у електричну енергију. Наизменична струја (АЦ) се производи комбинацијом ротора и статора.
  • Систем горива: Задатак обезбеђивања мотора бензином пада на систем горива. Цијеви за гориво, пумпа за гориво и резервоар за гориво су дио тога. Спецификације генератора одређују врсту горива која ће се користити.
  • Издувни систем: Дизел и бензински мотори емитују издувне гасове који садрже токсичне хемикалије. Издувни систем безбедно управља и одлаже ове гасове кроз цев од гвожђа или челика.
  • Регулатор напона: Регулатор напона осигурава да генератор производи конзистентан и стабилан излазни напон. Регулише електрични излаз како би спречио оштећење повезаних уређаја или уређаја.
  • Пуњач батерија: Генератори се ослањају на батерију за покретање. Пуњач батерије је одговоран за одржавање батерије напуњеном обезбеђивањем пливајућег напона од тачно 2.33 волта по ћелији.
  • Контролна табла: Контролна табла се налази на спољашњој страни генератора и садржи више мерача и прекидача. Карактеристике се могу разликовати у зависности од генератора, али контролна табла обично укључује стартер, контролне мераче мотора и фреквентни прекидач.

Како ради генератор?

Генератори раде на електромагнетној индукцији. Сада, хајде да заронимо у корак по корак процес рада генератора.

Корак 1: Обезбеђивање горива

Пуњење мотора генератора је прва фаза. Резервоар за гориво држи гориво, које се или ручно долива или је повезано са спољним доводом горива.

Корак 2: Покрените мотор

У зависности од дизајна генератора, мотор се покреће када је довод горива спреман помоћу кабла за повлачење, кључа за паљење или дугмета. Потенцијална енергија у бензину се затим трансформише у механичку енергију када мотор почне да ради.

Корак 3: Механичка снага

Осовина која се окреће преноси механичку енергију од мотора до алтернатора. Ротор алтернатора се окреће унутар статора док мотор окреће осовину, стварајући магнетно поље.

Корак 4: Електрична енергија

Електрична струја се индукује у намотајима статора обртним магнетним пољем алтернатора. Наизменична струја (АЦ) је назив за електричну струју коју генерише алтернатор. Регулатор напона се затим користи за трансформацију наизменичне струје у жељени напон.

За шта се користи електрични генератор?

Генератори имају широк спектар примена, укључујући:

  • Обезбеђивање резервног напајања током нестанка струје
  • Напајање градилишта и догађаја на отвореном
  • Подршка критичним системима у болницама и дата центрима
  • Омогућавање живота на даљину и ван мреже
Генератори су основне машине које обезбеђују резервну снагу када је то најпотребније. Можете одабрати најбољи генератор за своје потребе тако што ћете бити добро информисани о томе како генератор ради. Генератори су прилагодљиви уређаји који обезбеђују сталан извор напајања, било да вам је потребна резервна енергија за вашу кућу, канцеларију или активности на отвореном.

Најпопуларнији постови

ПИТАЊА?
КОНТАКТИРАЈТЕ НАС ДАНАС.

купити?

Релатед Поруке

машина за прање под притиском се неће покренути

машина за прање под притиском се неће покренути: решавање проблема и поправке „уради сам“.

Ваш мотор за прање под притиском се можда неће покренути из различитих разлога. У овом свеобухватном водичу, БИСОН ће вас водити кроз најчешће кривце побуне машина за прање под притиском.

Прочитајте више>

Не можете добити довољно?

Претплатите се на ексклузивне понуде и новости о новим доласцима